CONTACT

11/19/2011

Wish List 03 / Architektonické soutěže


Přál bych si, aby se ročně v Česku konalo více architektonických soutěží. Slovem více myslím tak 50-100 ročně. Dnes jich je 5-10. Mluvím tedy o desetinásobném navýšení. Jak na to? Určitě dobrý start je komplexní pochopení, proč je soutěží tak málo. Důvodů je doopravdy hodně (každý z vás jich dokáže napsat spousty). Na jednu stranu se můžeme snažit o sebekritiku (pořádat soutěže je složité, výsledek nejistý, jistota stížností ze strany těch, kteří v soutěži neuspěli naopak takřka absolutní), na druhou stranu by možná stálo za to analýzu přeskočit a pustit se rovnou do syntézy.

Já považuji za největší problém, že neznám kvalitního organizátora, na kterého bych se mohl obrátit, když bych soutěž zorganizovat potřeboval. Ať už jako veřejný, nebo soukromý vypisovatel.

Co takhle vzít odhadem 5-6 lidí (architekt, grafik, právník, produkční, pr specialista, specialista na marketing), zaplatit jim jeden rok činnosti a nechat je systematicky bombardovat všechny potenciální vypisovatele nabídkami na uspořádání archit. soutěží. Tedy nikoliv platonicky poučovat o smyslu a významu soutěží s nabídkou možné konzultace, ale s konkrétní nabídkou za jakých podmínek to tenhle tým dokáže zrealizovat. Nastartovat takovouto činnost by mým odhadem stálo tak 3 milióny korun a její možná životaschopnost by byla vidět docela rychle. Kdyby se spojila ČKA s NČA (asi by potřebovali pomoc ještě někoho dalšího, nebo by museli požádat každého autorizovaného architekta o jednorázové zaplacení 1000,- právě na tento typ akce), tak by myslím takovouto akci nastartovat dokázali. Vypsat výběrové řízení na právě takovýto tým (klidně s požadavkem 10% výdělku vracet iniciátorům akce).

Sice mě z toho někdo samozřejmě obviní, ale ne, nechci si pro sebe vytvořit další pracovní pozici.

13 komentářů:

  1. co teoretik architektury a/nebo památkové péče? A ne, nemyslím Zdeňka Lukeše...

    OdpovědětVymazat
  2. To by fungovalo.
    (přemejšlel jsem chvilku do důsledků - samozřejmě za předpokladu splnění nějakých předpokladů atd ..bla ...bla ... ale fungovalo by to) (dokonce si myslím, že je po tom poptávka, ale neví se to)

    OdpovědětVymazat
  3. Tereza Váradiová20. listopadu 2011 v 1:10

    Když už se něco vypíše, kolik se běžně zúčastní soutěžních prací? Dokonce ani v soutěžích pro studenty a čerstvé absolventy podle mě není tak vysoká účast, jaká by být mohla. Ale proč? Témata jsou to zajímavá.
    A bude "pouze" dobrá organizace a četnost stačit k tomu, aby se soutěží zúčasnilo více architektů?
    Protože bez jejich účasti je nám vypisování co týden nové soutěže jaksi k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  4. To je poslední, čeho bych se bál. Běžně soutěží desítky návrhů. Poslední vypsané soutěže se zúčastnilo 90 autorských týmů. Soutěž, ve které by se odevzdalo méně než 20 návrhů si nepamatuji. Jedině, když vypíšete přísná kvalifikační kritéria (velikost obratu a pojištění firmy), můžete toto číslo srazit dolů. S běžným výběrovým řízením je to neporovnatelné.

    OdpovědětVymazat
  5. To je tak jednoduchy, ze to nebude fungovat :)) Co zapojit krome architektu i soukromniky ? Sehnat 3 miliony rocne na dobre pripraveny projekt od nekoho nechutne bohatyho se vztahem k architekture? Bakala, Babis, Kellner ... nekdo, kdo k tomu ma vztah a neni majitelem Skansky, mozna je to utopie, ale ne vetsi, nez je vybrat po 1000 od architektu :) Neslo by to udelat jako neziskovka s odectem zakladu dane pro darce? Mirek.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud vím, tak přípravou architektonických soutěží se zabývá několik architektonických atelierů - nestálo by za to udělat jim reklamu?
    Nápad podle mého názoru dubluje komoru - ale narozdíl od ní by lidé v čele takové firmy neprocházeli demokratickým procesem valné hromady.
    V každém případě: přání mít monopol na jakoukoli činnost je nebezpečná vize.

    OdpovědětVymazat
  7. A.
    Ktomuto más sloužit komora architektů!, která ročně vybírá od každého architekta přes 6 tisíc korun. Pokud komoře nezbývají peníze, tak ať sníží svoje náklady - prostor určitě je.

    Pokud chceme mít více soutěží, tak se na prvním místě musí vytvořit relevantní legislativní prostředí, které bude vhodné (nikoliv nevhodné) k pořádání soutěží! Co pro to komora za dobu svojí existence udělala? Vždyť ani její podklady pro zadavatele nejsou v souladu s českou legislativou a jsou plné chyb. Může se tady zakládat osvětových skupin klidně tisíc, ale pokud pro zadavatele je soutěž spíše překážkou, než pomůckou, tak k ničemu nebudou.

    B.
    Kdo by tuto pracovní skupinu zakládal, řídil a nesl za ni zodpovědnost? za naše peníze. To je typické pro dnešní dobu - jakási vláda nevolených odborníků, kteří se v posledku nikomu nezodpovídají za to, co dělají. Toto není demokratické řešení.

    Pokud naše stavovská organizace nefunguje, tak by se měl vyvíjet tlak na její restrukturalizaci. Nebo komoru nechejme zaniknout a fungování naší profese ponechme na přirozené společenské a tržní poptávce a nabídce - toto je taky relevantní možnost a možná úplně nejlepší. Potom se může stát, že opravdu vznikne sdružení, nebo firma, která bude nabízet tyto služby (jakože i dnes existují. Přirozeně.

    Jindřich Nový

    OdpovědětVymazat
  8. Čau Jindro ... říkáš za "naše peníze" ... tedy předpokládám, že jsi člen ČKA (na rozdíl ode mne) a dále se z tvé reakce dozvídám, že jsi s její činností nespokojen ... pusť se tedy do její změny k lepšímu ... kandiduj do volených orgánů a podílej se vlastní činností na změnách legislativního rámce.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj ahoj,
    sice jsem to napsal tak, že to vypadá, že jsem členem ČKA, ale nejsem. Ale asi někdy budu. Omlouvám se. To ale není podstatné.

    Především jsem chtěl říct, že ve chvíli, kdy chybí pevná platforma (v případě soutěží funkční a kompatibilní legislativa, o kterou se budou moci zadavatelé opřít), je bez adekvátního efektu přemlouvání zadavatelů, že mají soutěžit. To je podstata mé námitky.

    Myslím si, že ve chvíli, kdy toto bude fungovat, tak bude i poptávka po společnostech, které se budou přípravou soutěží, nebo osvětou zabývat. Poklud poptávka nebude, tak nebudou fungovat ani tyto společnosti. Dle mého názoru jsou to jednoduché počty. Proto pokud zlepšit situaci okolo soutěží, tak nejdříve řešit podstatu problému. Dá se předpokládat, že to ostatní bude vznikat a rozrůstat se přirozeně.
    J

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Adame
    ctu tuto diskusi a zjistuji ze neni problem ve spolecnosti ale v architektktech. Rekni my jmeno jednoho vyznamneho ceskeho architekta ktery se nachazel v situaci On a klient a navrhl mu misto zakazky architektonickou soutez, Koucky, Pleskot, brnanska mafie, ...napada te jedno jmeno. Ja jsme za svuj cely zivot mel jen jednou podobnu zkusenost kdyz nas profesor Jaroslav Safer sa Borensteinem Karlin Real Estate Ggroup organizoval soutez na navrh fasady budovy Microny v Modranech. Student ktery to vyhral dostal prvni ceny tyden v NewYorku a realizaci. Znas jeste nejaky pripad kdy se nedko o neco podobneho pokusil docela by me zajimalo.
    A ted s druhe strany, Kolik znas prikladu kdy architekty byly vyzvany aby nabidly nejake reseni a misto souteze nabidly svuj navrh. Naposledi napriklad Dvorak vyzval par ceskzch architektu aby udelali navrh na nove zastavky metra na trase D v Praze. Dvorak za dopravni podnik, soutez na projekcni prace vyhral Metroprojekt na ci svitici logo se divam z okna, a architekty mely udelat aby to nejak vypadalo, a nase architektonicke hvezdy namisto aby to vsem daly na vedomy ututkali jsi nejakou zakazku ale jak se Dvorakovy zacala klepetat zidle nic z toho neni zadan zakazka nabude ale jen ostuda pro profesi. Ohledne tech men kdo loboval u Dvoraka aby dostal zakazku muzeme udelat soutez at se sami prihlasi. A ted s temito chces delat architelktonicke souteze, prece mely skoro 20 let aby neco s tym udelali a podtrzeno secteno neni nic udelano. Takze je treba neco udelat ale abys byl uspesny nejde jen najiot profiky ktery to budu delat rok ale dulezitejis je aby zadavatel teto prace to doopravdu chtel otazka je chceme opravdu architektonicker souteze, udelel dotaznik rozesleme ho spolu 300 ceskzm architektum a uvidis vysledek. Otazka by mela byt souhlasite aby vsechne verejne zakazky na projekcni prace byly zadavane architektonickou soutezi? Anebo zkus se zamyslte jak by mela byt polozena tato otazka Ja je numim spravne polozit.

    OdpovědětVymazat
  11. Rozumím. Za svůj krátký život jsem 4x doporučil soutěž (nebo výběr z více uchazečů), místo abych zakázku přijal. Rovněž vím, že podobné řešení místo přímočaré snahy o přijetí zakázky v minulosti navrhli Svatopluk Sládeček, Ondřej Císler, Adam Halíř. Osobně si myslím, že je tu začarovaný kruh. Řada architektů (i když to asi vždy nahlas nepřizná) otevřeným anonymním soutěžím nedůvěřuje. Nevěří, že je to způsob nalezení nejlepšího možného návrhu. Nedivím se. Vycházejí ze špatných zkušeností s výběrem i prací poroty a nekvalitně připraveným zadáním. Obojí podle mě ovlivnitelné kvalitním organizátorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Koolhaas: We repeatedly made it clear that we were interested. Then we met with the person in charge of the bidding process because we wanted a direct commission.

    SPIEGEL: You didn't want to participate in the competition?

    Koolhaas: No. We believe that direct commissions lead to better buildings. In competitions, you're compelled to make compromises.

    OdpovědětVymazat