CONTACT

8/01/2011

Desatero 01 / Hotel Metropol


Psaní online a psaní pro tištěná media jsou různá. Mám mnohem radši to první. Je rychlejší, může obsahovat chyby, dá se komentovat, zpětně opravit a needituje se. Nikým, ničím. Nemusí se plnit počty znaků, ani termíny. Mnohem více připomíná mluvení a to mi vyhovuje. Napadlo mě vrátit se elektronickou formou k textům, které píšu pro Lidové noviny a vkládat na web "pár postřehů (neboli desatero)", které si třeba nenašly místo v serióznější, tištěné verzi. Vezmu to chronologicky, takže začnu hotelem Metropol bratří Chalupů. Uvidíme, jestli mě to bude bavit a po SuMo vznikne další rubrika.

01./ Skleněná fasáda v přízemí se může zvednout a může dojít k plynulému propojení mezi interiérem a exteriérem. Ale Jan Sedlák mě upozornil, že mnohem důležitější je, že ulice a vnitřek, jsou na úplně stejné úrovni, není tam žádný schod.

02./ David Kopecký říkal, že interiér měli bratři Chalupové svěřit někomu jinému. Někomu, kdo ví, jak se dělá hotel.

03./ Přes snahu o maximální transparenci je uvnitř stále prázdno, jak to?

04./ Napadlo by vás zajít si do Metropolu na kafe, na oběd? Vaří docela dobře, jídlo ani kafe moc drahé není. Vždycky si sednete, plná obsazenost nehrozí ani v nejvyšší sezóně.

05./ Petr Babák si myslel, že veškeré popisky se dají umístit do opakujících se pruhů. Provozní ředitel si to nemyslel. Byl přesvědčen, že nikdo nepozná, že dům je hotel. Proto to na něj nechal velkým nápisem napsat. Petra tím nenadchnul.

06./ V pokojích měly být participy Tomáše Vaňka. Nedošlo k tomu. Pro přílišnou konzervativnost klienta?

07./ Nikdo hotel Metropol nezná. Tedy z laické veřejnosti. Mám mockrát vyzkoušeno. Dlouze popisuju, stejně mi nakonec řeknou, že neví o čem mluvím. V takhle exponovaném místě to beru jako kompliment.

08./ Přízemí se tváří exkluzivněji, než by mělo a možnému přirozenému užívání to škodí. To je můj názor.

09./ Je to první velká realizace bratří Chalupů. Na první pokus je to podle mě slušný výsledek. Uvidíme, jak budou časem vypadat ty další.

10./ Cena za dvoulůžkový pokoj se pohybuje mezi 200 - 300 Euro, v závislosti na sezóně.

PS/ Kdybych měl v hotelu pravidelně uklízet, tak se z těch lesklých povrchů (průhledný plast, zrcadla, nerezy, světlé teraco) vážně zblázním.

Foto: Filip Šlapal
www.metropolhotel.cz


2 komentáře:

  1. Ahoj Adam. Mozes prosim este nejak rozviest tu dvojku? Teda ak by autorom citacie nebol David Kopecky, tak by som to neriesil - ale tekto mam pocit, ze mi nieco unika.

    OdpovědětVymazat
  2. Zkusím si na to vzpomenout přesně. Šli jsme spolu s Davidem pěšky za deště, v noci, ze Žižkova do centra a bavili jsme se o všem možném, i o Metropolu, který David chválil. Ale pak došlo na interiéry a tady se stal kritickým. Myslím si, že o hotelích, jejich typologii, účelu a specifické atmosféře věděl David dost. Říkal, že dokázat doopravdy nadčasově a komfortně navrhnout hotel, který obstojí v konkurenci těch nejlepších je velmi náročné a na poprvé prakticky nemožné. Že se s tím člověk musí několikrát utkat. Říkal, že Chalupové udělali výborný rámec, ale jeho vyplnění měli svěřit firmě, která se na to úspěšně specializuje. Pokud se nepletu, myslel zahraniční firmu.

    OdpovědětVymazat