CONTACT

9/27/2011

SuMo 56 / O nenávisti, aneb zhmotnělá připomínka vlastní chyby


Občas mě po ránu něco napadne a musím si to písemně zaznamenat, dřív než to zapomenu. Dneska jedna, možná lehce provokativní myšlenka. Jedno z možných (z možných proto, že toto tvrzení samozřejmě neplatí na všechny) vysvětlení nenávisti vůči současné (moderní), hlavně té velmi kvalitní, architektuře: "Těm kdo v ní nežijí, každodenně připomíná, že se při stavbě vlastního domu rozhodli špatně."

Často se uvádějí srozumitelné a racionální důvody. Současná architektura nezapadá do kontextu (prostředí, krajinného rázu). Vypadá jinak. Je hnusná (právě proto, že vypadá jinak). Je z jiných materiálů. Snaží se na sebe příliš upozorňovat a strhávat pozornost. Tedy, je sebestředná a není pokorná a citlivá. Je chladná a studená. Depresivní. Určitě dlouho nevydrží (to se např. tvrdí velmi snadno, když má za sebou pouhých pár měsíců existence). Atd. Asi bych takhle dokázal popsat pár dalších stran. Ale to dnes tučně napsané vysvětlení mě vlastně nikdy nenapadlo. A přitom ve státě, kde závist je takřka národní sport se docela nabízí. Nějaké poznámky?

11 komentářů:

  1. nenávist má i druhou stranu: architekti nenávidí šmoulí domky = svět je v rovnováze.

    OdpovědětVymazat
  2. (Současná = moderní) nebo (současná ⊇ moderní) ?

    Tučná věta platí jen okrajově.

    OdpovědětVymazat
  3. spousta jich ani nevi o jine moznosti rozhodnuti... prijde me jako by ve smoulich domech bydli lide co si mysli ze vi vse nejlepe, vsemu rozumi a veri ze jejich volba je jedina spravna... a v kvalitnich domech ziji lide, co si pripusti ze vse nevi nejlepe a jsou schopni prijmout radu, napad zkusenejsiho... na druhou stranu po dokonceni domu za x penez neni snadne rict, je to chyba. a tech x penez hodit do kose...

    OdpovědětVymazat
  4. Dům je odraz hodnot které ctíme, životních názorů, které zastáváme. Jiný dům je obrazem jiných hodnot a názorů. Proto je jejich hodnocení spojeno s takovou mírou vášně.

    Myslím, že naprosto identické archetypy chování můžeme vidět třeba i ve sporech o mrakodrapy v Praze.

    pěkně o tohmle píše a dále odkazuje "Architektuřa štěstí" Allaina de Botton

    Tomáš Kosnar

    OdpovědětVymazat
  5. Nevěřím tomu. Naprostá většina domů nejsou odrazem hodnot, které ctí jejich majitelé.

    OdpovědětVymazat
  6. přežití je pro člověka priorita číslo jedna. musí být součástí skupiny nebo komunity, protože sám by neměl šanci. logicky přijímá její pravidla, je konformni. postaví si prostě takový dům jako ostatní/většina, aby se začlenil. nemůže si dovolit být ousider. kvalita, osobní hodnoty a vlastní názor prostě nejsou to hlavní. konformita a pluralitní ignorace.

    OdpovědětVymazat
  7. myslím, že dům není odrazem hodnot, na to je v jeho podobě vepsáno moc okrajových podmínek, spíše ukazuje na možnou šíři rozhledu a na chuť řešit věci ne vždy tou nejjednodušší cestou - nemyslím si schválně něco komplikovat, ale nebát se jít přes překážky, a něco svému zájmu obětovat (něco víc než jen peníze, ale třeba i čas na přemýšlení).

    michal

    OdpovědětVymazat
  8. lidé o svých domech přemýšlí, jen jsou tak neinformovaní, že výsledek je takový jaký je.
    Setkal jsem se s tím už několikrát, že si odbornou radu objednal člověk, který je sám ze svého oboru zvyklý dávat odborné rady(nejčastěji lékaři). Většinou také nebyl problém s honorářem(a není to jen jejich soc.postavením)
    petr v

    OdpovědětVymazat
  9. a tu tučnou větu jsem dokonce slyšel na vlastní uši, nebo jen mírně pozměněnou už několikrát,, mi jsme vlastně ani nevěděli že můžeme chtít něco jiného"
    petr v

    OdpovědětVymazat
  10. Co se skrývá za zdmi šmoulých domků můžete vidět na modrastrecha.cz

    Myslím, že jejich obyvatelé nikomu nic nezávidí, jim se jejich životní styl skutečně líbí. A pak to bude částečně o té potřebě nevybočovat nebo možná spíš nedráždit. Inspirace je všude dost, vkus můžeme i díky internetu tříbit do zblbnutí, dokonce i na té modré střeše jsou některé první vlaštovky, ale někteří lidé to prostě nevidí, nevidí ten rozdíl.

    OdpovědětVymazat
  11. Výjimečně musím nesouhlasit. Naprostá většina lidí tady je o moderní architektuře tak neinformovaná, že k závisti nemůže dojít. Rozhodně tedy ne k závisti nad tím, že jiným se v ní asi bydlí lépe než jim v jejich domku. Lidé totiž neví, jak se v tom moderním domě žije - viz. dokument The Perfect Home.

    A pokud už závidí, tak jedině to, že ten člověk má určitě spoustu peněz, když si může dovolit postavit takovou moderní stavbu (klasický předsudek).

    OdpovědětVymazat