CONTACT

9/14/2011

SuMo 54 / Příliš mnoho není nikdy dost


"Too much is never enough."
Eric Owen Moss

"Málo slaný, málo slaný, málo slaný, málo slaný ... přesolený."
komentář Barta Simpsona k vychovatelce, která mu připravuje svačinu

Často slýchávám, že média málo informují o architektuře. Ovšem minimálně stejně často si všímám, že si lidé stěžují na něco, co už není pravda. Že se vymezují vůči něčemu, co zatím prodělalo dost podstatnou změnu, ale oni tuto změnu nezaznamenali. Někdy úmyslně, někdy neúmyslně. Petr Volf píše už zhruba dva roky každý týden čtyřstránkový článek do páteční přílohy hospodářských novin (a HN zavedli ve své elektronické verzi rubriku architektura, zde), LN tuto rubriku zavedli zhruba před rokem, a ve své elektronické verzi změnily její název z Bydlení na Architektura, a to dokonce na své hlavní liště, zde. Na ČT2 začal minulý týden běžet šestnáctidílný seriál o současné české architektuře, každou sobotu ve 22.00 (více zde) a podle prvních reakcí se zdá, že u šestnácti dílů nemusí skončit. Teď by ještě hodně pomohlo kdyby rubrika Bydlení na portálech idnes a novinky.cz začala mít alespoň základní kvalitativní úroveň.

K titulku článku mě přiměl tento komentář pod článkem na idnes: "ČT by se měla přeorientovat na nějakého jiného "odborníka" na architekturu než je všudypřítomný agilní topagent Adam Gebrian. Vypadá to, že si v ČT vybudoval pobočku své PR agentury."

Za prvé mě to dobře pobavilo (důvody pobavení si nechám pro sebe), ale za druhé mě to přimělo ke dvěma úvahám. 1./ Jaká je nejkratší doba, během které někomu připadá, že je vás všude plno (mně to trvalo tři roky, Tomáši Sedláčkovi a Tomio Okamurovi se to myslím podařilo za o něco delší dobu, ale zase v mnohem masivnější míře)? 2./ Pozitivní hodnocení je vždy chápáno jako placené PR. To je velmi zajímavá informace.

2 komentáře:

  1. Líbí se mi, co náš milý topagent dělá a to, že je vidět, je podle mě jen znakem toho, že to nedělá špatně.

    Na druhou stranu si myslím, že česká média jsou zlenivělá a že by si zasloužili větší prostor i jiní aktéři české architektonické scény, které TAKÉ považuji za autority v oboru.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Myslím, že by stálo za to zeptat se novinářů (asi zvláště těch veřejnoprávních): "Jakým způsobem si vybíráte experty do vysílání?" Já to například absolutně netuším.

    OdpovědětVymazat