CONTACT

6/26/2011

SuMo 43 / O oblékání


"Jen velmi povrchní lidé nesoudí druhé podle vzhledu."
Oscar Wilde

"Trying to look good limits my life."

Stefan Sagmeister

"Prostor je po šatech hned ta druhá vrstva, kterou kolem sebe máte."

David Kopecký

"Tato doba počínala kamenným dávnověkem a končila kolem roku 1900, kdy velký mistr Jan Kotěra vstoupil do Prahy. Ujal se vlády nad mladými architekty po odstoupivším prof. Ohmanovi. Jan zavrhl renaissanci, barok i salát. Vyslovil své hluboké opovržení nad haveloky a širáky. Zavedl cylindr. Během času každý jeho žák honosil se „postupně“ touto drahocennou pokrývkou hlavy. Opatřovali si jej opravdu postupně, neboť první, kdo se odhodlal k tomuto významnému a nákladnému činu, byl tehdy známý grand seigneur O. Novotný. Za rok poté jej s mírnou slevou odstoupil spolužákovi a koupil si nový. Tímto způsobem se časem ocylindrovala celá Kotěrova speciálka. Tak se šířil lesk a sláva českých architektů a jméno Kotěrovo letělo po celé Evropě ...


... Po dobu mých studií byl udavatelem elegance známý krasavec Jóža Gočár. Jóža své místo se ctí zastával. Tento mladý muž (pozn. koho by dnes napadlo, že Gočár byl kdysi mladý) nosil cylindry jen od Hessa, jako Kotěra. Lakýrky od Papeže, jako Kotěra a šil mu též krejčí prof. Kotěry."
Josef Mayer

Je to už pár let, co jsem ve zprávách na ČT zaregistroval kritiku soutěže na Národní knihovnu v podání tehdejšího předsedy České komory architektů (ČKA) Dalibora Boráka. Druhý den jeho kritiku ostře odmítl Jan Kaplický (který si kritiku soutěže bral velice osobně). Zajímavé bylo ale jeho zdůvodnění, znělo přibližně takto: "Někdo s mastnými vlasy, culíkem a navlečený do saka o pár čísel většího, mi nebude dávat kázání o estetice ..."

Myslím, že měl pravdu. Sám se ve svém oblečení soustředil na elegantní kombinaci černé (oblek) a bílé (košile), to byla jako profesní uniforma. Jako ilustraci k článku jsem vybral dvojici skvělých belgických architektů (Xaveer de Geyter a Stéphane Beel). Pokud chcete někomu navrhnout tu druhou vrstvu (slovy Davida Kopeckého), měli byste být schopni zvládnout aspoň tu první, a to na sobě samém. Určitě to neplatí vždy, ale řekl bych, že hodně často.

PS
A na to nejspíš nestačí mít na sobě všechno černé barvy.

3 komentáře:

  1. Adame, ohledně té reakce Jana Kaplického si nejsem si jistý ani tou přibližností...
    JK sice jednou zmínil něco o tom, že "jeho odpůrci mají copánky" v show Jana Krause - ale ty "argumenty" o mastných vlasech, saku a vkusu, v souvislosti s vystoupením Dalibora Boráka v ČT, napsala ve svém velice angažovaném (fakticky nesmyslném a obsahově i jazykově neuvěřitelně nevkusném) komentáři novinářka Jana Ciglerová, v MF DNES.
    (Btw, černá s bílou na tu už stačí?:)

    OdpovědětVymazat
  2. To je drobná chybka. I Jana Ciglerová je následováníhodná osoba, sledujte jak elegantně morálně zdeptala zpátečnickou republikánku Elišku Haškovou-Coolidge
    http://www.ct24.cz/vysilani/2011/02/05/10315089302-211411058160005-20:30-tah-damou/2/

    OdpovědětVymazat
  3. článek Jany Ciglerové a více info o mastných copáncích je na konci této diskuze.
    http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=4417&comments=show

    OdpovědětVymazat