CONTACT

10/10/2010

SuMo 13 / "Dostavba" Staroměstské radnice


Půl roku (zajisté velmi krátká doba) jsem se se svými studenty v Liberci zabýval problémem (příležitostí) Staroměstského náměstí. Zadání, které jsem jim předložil najdete na konci textu. Zajímalo mě, zda se dokážeme shodnout na obsahu, náplni, eventuální stavby, či úpravy dnešního stavu. Jak asi očekáváte, nepodařilo se nám to. Mně ovšem během toho procesu vykrystalizovala jedna myšlenka, kterou předkládám k diskusi. Zde je:

V rozvinuté, demokratické společnosti bych zastával jednoznačný názor, že na tomto významném místě má znovu stát radnice. Dnes si to nemyslím. Pozice magistrátu je natolik zkompromitována dvacetiletým vývojem, že dnes nemůže být věrohodným zadavatelem (chcete-li vypisovatelem ideové soutěže). Měl by se této zodpovědnosti vzdát ve prospěch jiné, veřejné instituce. Ná základě prosté úvahy doporučuji, aby touto institucí byla Univerzita Karlova (tradice, historie, prestiž, výhled do budoucnosti). Magistrát by tímto krokem - předání pozemku Univerzitě Karlově - dokázal, že to s podporou vzdělanosti a kultury myslí vážně. Že se nesnaží převést každý m2 na co nejvyšší komerční zisk. Jakým způsobem pak UK se svěřeným pozemkem naloží, bych nechal zcela na jejím rozhodnutí. Věřím, že by vloženou důvěru nezklamala.

Zadání:
Nikoliv dostavba Staroměstské radnice, ale vyřešení (revitalizace, nalezení nového využití) celého Staroměstského náměstí.

"Podle mého názoru je zcela scestné tomu říkat soutěž na dostavbu Staroměstské radnice. Je to spíše snaha nějakým způsobem odstranit dlouhodobý neujasněný a provizorní stav náměstí,"
Jiří Kotalík

22. září 2009 na konferenci o budoucí podobě Staroměstského náměstí uvedl primátor Pavel Bém, že prostorové nároky radnice jsou zcela uspokojeny a Praha nehodlá využít prázdné místo po zbořeném křídle bývalé Staroměstké radnice k výstavbě radnice nové. Uvolnil tak tuto plochu k “jakémukoliv” využití a zároveň vyzval k uspořádání ideové, architektonicko- urbanistické soutěže. Myslím si, že je třeba jeho výzvu vzít vážně.

viz:
"Nepůjdeme cestou jednoduchého vypsání další architektonické soutěže na dostavbu radnice, ale v nejširší veřejné i odborné debatě se pokusíme posoudit optimální potřeby a možnosti využití tohoto prostoru v kontextu náměstí i širšího centra Prahy," uvedl už dřív primátor Pavel Bém (ODS).

Na inkriminovaném území se dnes nachází provizorně vzniklý parčík, který situaci z pohledu urbanisty, architekta, nijak neřeší. Nicméně široká veřejnost si na něj poměrně rychle zvykla. Není možné ignorovat rapidní úbytek veřejných prostor v centru měst a přijít s nápadem prostého zastavění (ať již je funkce jakákoliv).

Paradox
Zadání ateliérového úkolu se tak bude soustředit na jednoduchý paradox. Zachování veřejného prostoru v daném místě, přesto však vytvoření vhodného hmotového řešení, tak aby byly nalezeny odpovídající vztahy mezi jednotlivými aktéry (torzo Staroměstské radnice, kostel Sv. Mikuláše, plocha náměstí).

Úkol se bude skládat ze tří částí:

Proč?
Neboli analýza území. Jeho historie i současné využití. Objevení problémů a příležitostí.

Co?
Neboli klíčový aspekt projektu. S jakou vrstvou chceme přispět do území s dlouhým a složitým historickým vývojem. Zároveň se jedná asi o nejexponovanější místo celé České republiky. Tedy výzva nemůže být větší.

Jak?
Je možná nakonec nejjednodušší kategorie. Když budou obě předchozí kreativně zodpovězeny.

V Praze, 25.1. 2010,
Adam Gebrian

7 komentářů:

  1. Nemohu nereagovat - Adame,
    když máme špatného prezidenta, je to důvod zrušit funkci prezidenta jako takovou?
    Kdyby, teoreticky, za 2. světové vyhořel chrám sv. Víta, je to důvod ho nahradit například knihovnou?
    Není. Nebuďte malomyslní, mít na radnici mafiány prostě není normální.

    OdpovědětVymazat
  2. To je dost zvláštní reakce. Je tedy správné vystavět radniční budovu, o kterou ani magistrát nemá zájem? Nebylo by lepší těch prostředků využít nějak lépe?
    Jinak korupce na radnici JE normální, není to jen otázkou posledních 20 let. I za socialismu nejvíc bujela korupce v "komunálních" institucích jako OPBH a ve stavebnictví. A troufám si odhadovat, že za první republiky tomu nebylo jinak.

    OdpovědětVymazat
  3. Richarde, myslím že je z principu třeba směřovat ke správným nepokřiveným rozhodnutím. Brojit proti korupci a proti popírání významu Staroměstské radnice. Komunální realitě navzdory, ikdyž vám to může připadat zvláštní.

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj Adame,
    v polovině září proběhl v rámci Křižovatek architektury svižný workshop s Michaelem Rojkindem právě na toto téma. Škoda, že jsi nepřišel mezi nás právě o tom "paradoxu" zadání promluvit. Nevím, jestli jsi viděl výsledky tohoto workshopu, některé určitě stojí za zhlédnutí... http://www.krizovatkyarchitektury.cz/2010/cz/workshop_vysledky.asp

    zdraví
    Dagmar Sitařová

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Dagmar, věděl jsem o tom, ale ten samý den se v Brně otevíraly Městské zásahy a já jsem musel být tam. A díky za link, rád jsem si to prošel.

    OdpovědětVymazat
  6. Uvažoval někdo o dostavbě radnice v původním stavu třeba i ze stejných materiálů? Na Východě je to prý normální. Vyhoří 1000 let starý chrám, tak se obnoví v původní podobě. Tady na Západě se toho bojíme (?)

    A mohlo by tam být třeba muzeum nacistických zločinů.

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.vystavbarodinnychdomu.g6.cz/rd-senohraby/ RD Senohraby na prodej
    http://www.vystavbarodinnychdomu.g6.cz/

    OdpovědětVymazat