CONTACT

9/11/2010

Ostrava / Evropské hlavní město kultury


"Porážkám se nevyhnete. Jsou součástí života. Nejdůležitější je, jak na porážku dokážete zareagovat."

Ve středu 8. září v 16.15 rozhodla 11-ti členná komise složená ze zahraničních a českých odborníků o vítězství Plzně v soutěži o titul EHMK 2015. Poměrem hlasů 6:5. Od začátku jsem si byl jist, že hlasování bude velmi těsné, takže to se pouze potvrdilo. Složení komise bylo předem podrobováno kritice, především, že šest zástupců Česka pocházelo z Čech, ani jeden z Moravy. Nepovažoval jsem to v průběhu celé soutěže za problém a nepovažuji to za něj dodnes. Jsem si jist, že komisaři hlasovali na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí. Výsledek jsem obrečel. Nestává se mi to moc často. Ale vidět úsilí desítek lidí, co do projektu dali vše co měli a přesto to nestačilo, mi vehnalo slzy do očí. Pár osobních poznámek k celé kandidatuře i budoucnosti projektu:

01./ Moje definice titulu EHMK 2015: Titul je sekyrka z pohádky "polévka ze sekyrky". Tedy všechny ingredience si stejně musíte dodat sami, ale potřebujete impuls to udělat. Myslím si, že Ostrava už ten impuls má. Není to titul, ale samotná kandidatura a její cíle. Doporučuji všem, aby si přihlášku prostudovali. Je to 700 stran velmi zajímavého čtení. I kdyby se realizovalo pouze 50%, byla by to fantazie.

02./ Nikdy jsem nepracoval na zajímavějším a důležitějším projektu. Se zajímavějšími lidmi. To si budu pamatovat navždy.

03./ Nikdy jsem nepracoval pro politickou reprezentaci - zde mám namysli především osobu primátora Petra Kajnara (ale nejen jeho), která by projektu dávala takovou podporu, ale zároveň i potřebnou volnost. Z tohoto hlediska jsme měli vynikající podmínky k práci a věřím, že jsme se odvděčili projektem, který titul nezískal, ale který, pokud zůstane vůle ho realizovat, bude mít neuvěřitelně pozitivní vliv na další vývoj Ostravy.

04./ Přihláška byla ambiciózní. A komise to opakovala jako nejčastější kritiku. Pochybovala o udržitelnosti kulturních projektů v Ostravě. Tvrdila, že po kultuře nemůže být v Ostravě vysoká poptávka. Myslím, že je velká výzva dokázat, že se spletla.

05./ Během přihlášky se dokázali příkladně sjednotit politici, soukromí investoři, aktivisté, ostravští patrioti, ale i externisté a lidé, kteří do té doby nikdy v Ostravě nebyli - ke společnému cíli. Dokonce i notoričtí kritikové všeho si dali aspoň na chvíli pauzu. Pokud tahle energie vydrží, nemám nejmenší pochyby o budoucnosti Ostravy.

06./ Před rokem a půl jsem Ostravu neznal vůbec. Teď jsem na tom o trochu lépe, ale co se zásadně změnilo, je chuť poznat ji víc. Věřím, že se kandidatuře podařilo zbourat neuvěřitelné množství klišé, která kolem Ostravy stále panují.

07./ Gratulace Plzni a hodně štěstí. Bude potřeba. V závěru mi připadalo, že soutěžení se blížilo aukci, kdy se poslední dva zájemci vyhecovali k nabídce, která několikanásobně převyšovala jejich možnosti. Uvidíme, jak si s tím Plzeň poradí. Ostrava je na tom stejně. Se dvěma malými rozdíly. Nemusí se vázat na rok 2015 a nemusí splnit úplně vše, co slíbila. S o to větší vervou by se měla pustit do realizace svých cílů. Právě proto, že nemusí.

6 komentářů:

  1. Adame, jsme hrozne smutni z toho, jak to cele dopadlo. Ale vcera jsme se ve Vidni s Petrem a dalsimi architekty bavili o tom, ze by ted ruzni umelci meli podporit Ostravu konkretnimi umeleckymi projekty a vystavami. Navic si myslim, ze by nebylo spatne se spojit s Plzni a zkusit s nimi dohodnout, jestli by se nemohla obe mesta propagovat jako mesta kultury zaroven (penize muze dostat jen Plzen, ale mohly by tam byt treba i nejake spolecne projekty nebo tak). Myslim, ze by to bylo vzhledem k situaci nejvic velkoryse a kosher reseni. Co myslis ty? Iva Kleinova

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ivo, díky za podporu a skvělý námět. Myslím si, že máš pravdu.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím zez Plzně, děkuji Vám Adame za silný osobní text, náš tým počítá s oslovením Ostravy, vím, že je to bolestivé, sám jsem na tom projektu dělal vlastně od roku 2006 ... dobře si dovedu představit ten pocit. A chápu, že to může vést i k hledání divných přičin (což se nás pravda dotýká), ale dovolte, abych za sebe řekl, že jsme vždy hráli čistou hru a pracovali na svém projektu.
    Myslím, že pocit zklamání z nevýhry postupně přebolí a my budeme spolupracovat ... z Plzně přichází podaná ruka ... pojďme vytvořit společné projekty. Roman Černík begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, člen týmu Plzeň 2015.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Romane, nechme emoce chvíli vychladnout a pak, pokud vůle přetrvá, se do toho pusťme.

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně veřejně zazněl fakt, že komisaři za českou stranu pocházeli z Čech. Problém to zcela jistě je. Pokud mohu soudit ze svých zkušeností z období, kdy jsem léta pobýval v Praze, místní se vždy na obyvatele Moravy, obzvláště Ostravy dívali skrze prsty. S těmito kulturně zakořeněnými předsudky a přirozenou rivalitou se mělo ale bohužel počítat již v začátcích při sestavování komise samotné, aby bylo docíleno žádoucí objektivity. Ostrava JE město kultury a to hlavně!!! Tomík D. Z.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím přiznat, že mně rozhodnutí přiklepnout to Plzni dost překvapil, ale to možná i proto, že jsem neznal složení české strany komise. Trochu podivné. Nemyslím si, že by to nakonec mělo na další vývoj v Ostravě zásadní vliv, má našlápnuto a pojede. Spíš jsme zvědav, jak se podaří všechny sliby splnit Plzni...

    Nejlepším řešení je jednoznačně spolupráce, a jen v takovém případě bych si souhlasil s nějakou výraznější státní podporu.

    OdpovědětVymazat