CONTACT

5/14/2010

Městské zásahy Praha 2010 / Statistika


Na výstavě Městské zásahy Praha 2010, která je k navštívení v DOXu od 13. května do 2. srpna 2010 si můžete prohlédnout a prostudovat celkem 81 projektů (84A1 panelů) od 60ti autorů (autorských týmů). Celkové množství jednotlivců, kteří se podíleli na předložených návrzích, činí 163 (43 žen a 120 mužů).

K zúčastnění se iniciativy Městské zásahy Praha 2010 bylo osloveno 60 autorů, kolektivů. 40 (tedy přesně dvě třetiny) výzvu přijalo a dalších 20 se přihlásilo dobrovolně bez vyzvání. Překvapivě jsme se tak dostali na původně zamýšlený počet. Producentka výstavy Jana Kostelecká odhadla možné množství vystavitelných projektů (v závislosti na rozpočtu a prostoru) na 80 panelů. Nakonec jich přišlo 84. Všechny si našly cestu na výstavu. Skvělý odhad Jano.

Pouze 8 zásahů (tedy méně než 10%) nevzniklo speciálně pro výstavu Městské zásahy Praha 2010. Zbylých 73 ano.

7 týmů (z celkového počtu 60) zaslalo své projekty ze Slovenska. Většina z nich se zúčastnila již prvních Městských zásahů v Bratislavě roku 2008. 14 návrhů na výstavu dodali současní studenti architektury. 10 týmů odevzdalo více než jeden projekt. Rekordmanem v tomto ohledu je architektonická kancelář Robust, která ve spolupráci s Cyrilem Říhou odevzdala projektů 6, následována Laboratoří (4), COLL-COLL (3), Viktorem Tonnerem s Otou Malouškem (3), Šimonem Brabcem s Eliškou Slámovou (3), Janem a Kristinou Magasanikovými (3) a Markétou Němcovou (3). Plných 31 projektů z 81 (tedy 38%) odevzdali bývalí, nebo současní studenti Fakulty umění a architektury TU v Liberci. Fakt, že kurátor výstavy je rovněž absolventem FUA TU Liberec, lze chápat za pouhou shodu okolností.

Každý tým si mohl místo pro svůj zásah vybrat sám. 5 témat se zdvojilo. Transformace Negrelliho viaduktu, úpravy severo-jižní magistrály, překlenutí Plzeňské ulice a propojení dvou parků na Smíchově, pontonová lávka na Vltavě v centru Prahy, pěší tunel spojující Karlín a Žižkov.

3 autoři své zásahy rovnou realizovali (MOBA, Jakub Filip Novák a Pinkas Žalský architekti).

Dvě nejvýznamnější tendence zastoupené na výstavě jsou úpravy řeky Vltavy a úpravy dopravních staveb. Každou z nich se zabývá 11 projektů.

16 z 81 projektů ve svých zásazích pracuje primárně se zelení (výsadba stromů, propojení parků, zatravnění betonové plochy). Je to mnohem méně, než se mi na základě dojmů z výstavy intuitivně zdálo. 12 zásahů není místně určeno a jsou aplikovatelné kdekoliv v Praze. Pouze 12 projektů lze označit za domy, neboli za objekty, novostavby s vnitřním objemem.

V první fázi projektu bylo vytištěno 7000 letáků, které jsou na výstavě (a na různých pražských místech) zdarma k rozebrání. Mizí však tak rychle, že nás nejspíše čeká dotisk.

Nainstalování expozice trvalo 12 hodin.

Celkový rozpočet výstavy (včetně vernisáže, letáků, plakátů, výstavních panelů, připravovaného katalogu, doprovodných akcí a propagace) se pohyboval ve sto tisících korun, nikoliv v miliónech. Obrovské díky všem zúčastněným.

PS /
Pokud by vás zajímalo, co znamenají čísla od jedné do osmdesáti u jednotlivých projektů, na popiskách a v letáku, tak vězte, že je to pořadí, v jakém byly projekty doručeny. Můžete si tak udělat představu o dochvilnosti jednotlivých autorů. Na obhajobu těch s vyššími čísly se sluší dodat, že termín dodrželi všichni. Tedy, skoro všichni :))).

Ve vlaku z Prahy do Ostravy,
14. května 2010,
AG

6 komentářů:

  1. Adame - ty bys mel ten plakatek (slozenou mapu) taky nalepit na panel a prezentovat to jako mestskej zasah za tym VSA+JK+AG jako realizovany.
    predator

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, ne, to by musel být Městský zásah od Studia Najbrt (přesně od Bohumila Vašáka). Ta mapa byl jeho nápad. Podle mě skvělý.

    OdpovědětVymazat
  3. ta mapa je jen graficka interpretace...

    OdpovědětVymazat
  4. S radostí přečteno ve vlaku z Ostravy do Prahy :)
    Gratuluji!

    OdpovědětVymazat