CONTACT

1/08/2012

SuMo 68 / Proti všem


Když jsem před třemi lety vymýšlel název pro vlastní rozhlasový pořad, přes různé varianty jsem došel ke slovnímu spojení "bourání klišé", což je téma, které mě dlouhodobě zajímá. Vedoucí moderátorů Radio Wave Jakub Viliš tehdy název zkrátil pouze na Bourání, což bylo jednoznačně správné rozhodnutí. Po chvíli přemýšlení jsem se s názvem docela ztotožnil. Měl jsem pocit, že bourání si s sebou nese převážně negativní konotace a toto klišé jsem chtěl zbourat. Bourání nemusí být vždy špatně, někdy má naopak velký smysl. Kdybych chtěl ale pořad pojmenovat dnes, přemýšlel bych o jiném názvu více bourající klišé. Asi by se jmenoval "Stavění". Mám totiž pocit, že momentálně si stavění v Česku nese větší stigma, než bourání.

Stavění je prostě obecně neakceptovatelné, podezřelé. Stavění znamená změnu existujícího stavu (špatně!), je s ním asociován hluk, prach, špína a zábory veřejného prostoru znesnadňující život všem (špatně!), profit pouze toho kdo staví, na úkor všech ostatních (špatně!), možná likvidace kvalit prostředí spojená s necitlivostí, která je přeci současným investorům a architektům naprosto vlastní (špatně!), možné zhoršení výhledu a oslunění (špatně!). Proč stavět něco nového (hlavně pak obchody, kanceláře - obzvlášť nenáviděné, ale i byty), když je spousta existujících domů prázdná? Novostavby jsou dnes chápány (a nutno říci, že často naprosto oprávněně) jako pouhé nástroje ekonomického zisku jejich majitelů a vůbec nic jiného. Když se k tomu připočte, že absolutní většina staveb je dnes financována úvěry (to je v dějinách stavění relativní novinka), šroubuje se cena novostavby do výšek, které je třeba logicky dorovnat předimenzovaným objemem. Když to všechno sečteme, tak si dnes neumím představit člověka, který by se těšil, že v blízkosti jeho bydlení vznikne nový dům.

Nevybavuje se mi historické období, ve kterém by novostavby byly apriori přijímány tak negativně. Jedno jaké. Novostavby. Na tento společenský stav by asi měli být studenti architektury připravováni od prvního ročníku. Předešlo by se mnoha následným nedorozuměním.

6 komentářů:

  1. Jo, tak to je. Všiml sis', že "anti-stavění" bylo jedno z témat komunálních voleb ? ("méně betonu, více zeleně" ... atd ...atd ....)

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě. Pracovně jsem tomu říkal "Více zeleně a méně červeně."

    OdpovědětVymazat
  3. very anonymous9. ledna 2012 v 0:31

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. very anonymous9. ledna 2012 v 0:37

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. very anonymous9. ledna 2012 v 0:42

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. very anonymous9. ledna 2012 v 0:44

    really very last version??



    ---------Please,---------
    slow---down---baby,
    breathe----------then.
    *******---------*****
    Now,you-should-go,
    again,---------maybe.
    Save-------------yours
    plus---------------thus; for you, for us. Please.

    OdpovědětVymazat