CONTACT

12/07/2011

Wish List 05 / O přebírání úspěšných modelů ze zahraničí


Za největší chybu polistopadového vývoje u nás považuji, že jsme většinou nebyli ochotní převzít spoustu fungujících modelů ze zahraničí (ve všech oblastech) a pokoušeli se takřka vždy o vlastní, zcela originální řešení. Spoustu výborně dávno odvedené práce dodnes dokážeme odbýt jednoduchou replikou: "Ale to by u nás nefungovalo. Naše podmínky jsou zcela jiné. To nemůžete jen tak vzít a použít. To že to funguje v Německu, neznamená, že to bude fungovat i tady."

Přesně tak. Absolutní souhlas. Fungující modely ze zahraničí můžete málokdy vzít a použít beze změny. Co to tedy ale vlastně znamená? Znamená to, že je nejdříve musíte pořádně zanalyzovat, pochopit, a pak musíte napřít úsilí na jejich změny, na jejich adaptaci tak, aby tady fungovat mohly. Ale to je úplně jiný typ práce, než vytváření něčeho nanovo.

Přál bych si, aby vznikla databáze skvělých zahraničních projektů, řešení (viz nedávná rekonstrukce panelové domu v Paříži od firmy Lacaton&Vassal, více zde) a následný popis, co by bylo zapotřebí k tomu (jaké změny by bylo nutné udělat), abychom mohli dosáhnout podobného výsledku. Jaká to má úskalí a jak by se tato úskalí dala zdolat. Připadá mi to jako skvělý námět na doktorskou práci menšího týmu lidí. Neměl by chuť se do toho někdo pustit?

Doplněno: Na Harvardu existoval speciální kurs, který se jmenoval Center for Design Informatics, který se zabýval důslednou analýzou procesů staveb. Jejich přípravy, realizace, i následného užívání. Pro ukázku, takto vypadá prostřední dokument, který se týká Guggenheimu v Bilbau (více zde). Na vyžádání kdyžtak pošlu i ty další dva, které jsou asi zajímavější, ale nenašel jsem na ně link na webu. Existuje něco podobného třeba na FA ČVUT? Díky.

1 komentář:

  1. Lacaton&Vassal se tu už probíral.

    Ukaž mi takových realizací 100 při různých formách vlastnictví objektu a můžem se bavit o přebírání a adaptování ověřených vzorů ( v tomto konkrétním kontextu .. ).
    Panelák výše je vymazlená jednotlivost, kterou u nás můžeš "snadno" zopakovat. Stačí koupit panelák, přestěhovat obyvatele a provést přestavbu dle svých nejlepších představ.

    OdpovědětVymazat