CONTACT

12/21/2011

SuMo 67 / Proč je v politice tak málo architektů?


"Architektura je inteligentní forma organizace."

"S policejní prací je to jako s politikou. Vyžaduje ty nejlepší lidi, ale nenabízí nic, čím by je přitáhla."
Raymond Chandler

Napadlo mě to už mockrát. Studium architektury se zdá být docela dobrým tréninkem takřka na cokoliv (pokud se tedy děje, tak jak má). Architekt by měl být schopen analýzy (pochopení místa, jeho historie, požadavků klientů, majetkoprávních vztahů), i syntézy (z této analýzy utvořit návrh, za pomoci ostatních profesí), následného projednání návrhu (setkání a dialogu s dotčenými orgány státní správy, hasiči, hygieniky, sousedy, ...) a spolupráce na jeho následné realizaci (autorský dozor, dohled nad kvalitou provedení). Jeho návrh by neměl dobře sloužit pouze klientům, kteří za něj zaplatili, ale všem. To je tak komplexní činnost, že po jejím zvládnutí, či mnohaletém opakování by měl být architekt připraven zastávat takřka jakoukoliv organizační činnost. Jedna z definic architektury zní, že se jedná o vytváření konkrétního z obecného. Protože mě osobně vždy více zajímal opak (tedy vytváření obecně platného z konkrétních podnětů a pozorování), svět navrhování jsem pro zatím opustil.

Pokud se nepletu, tak v politice (zvláště pak v té vrcholové) příliš architektů nenajdeme. V Poslanecké sněmovně jsem napočítal celkem dva. Václava Mencla (ODS) a Miroslava Petráňě (VV). Za to je tam 20 poslanců s titulem MUDr. A že to tedy je sestava (namátkou Pavel Bém, Boris Šťastný, Jiří Besser, nebo David Rath). Myslím si, že absencí architektů v politice docela trpíme. Naši političtí reprezentanti se totiž nejraději zabývají virtuálním, neviditelným. Zájem o kvalitu fyzického prostředí, ve kterém se pohybujeme, jim v naprosté většině (čest výjimkám) zcela chybí.

Docela by mě zajímaly vaše názory, proč tomu tak je. Pokud budete mít chuť se o ně podělit, tak prosím využijte komentáře pod článkem.

Abych skončil optimisticky, přikládám link s malou ukázkou, jak se architekt může v politice uplatnit. Zde.

Zadejte si jeho jméno do youtube a pusťte pár videí, stojí to za to.

3 komentáře:

  1. Většina z nás, kteří jdeme studovat architekturu, jsme - v hloubi srdce - idealisté, snílkové a slušní lidé. To po hříchu nejsou vlastnosti, jenž v politice najdou velkého pochopení.

    OdpovědětVymazat
  2. Architekt Václav Alda o SIALu: "Byla to společnost slušných lidí, PŘESTOŽE šlo o architekty."

    OdpovědětVymazat
  3. Lacifer from Hell21. prosince 2011 v 19:04

    V mládí to bude podobné jako s touhou učit... Potřeba něco nejdříve dokázat.
    A později už na to zase není čas.

    Jistě v tom pak bude hrát zásadní roli osobní individualismus jež je pro nás typický.
    Donedávna bylo prakticky nemyslitelné obstát v politice bez stranické igelitky, což je pro leckoho včetně mě nemyslitelné (ať už z nátury, nebo z ohledem na výběr v ČR).

    Nyní se blýská na lepší časy s nestraníky v politice a tím i pro taková individua jako jsou architekti.

    O5 výborný postřeh Adame. Dík

    OdpovědětVymazat