CONTACT

3/30/2011

SuMo 33 / O stručnosti


Za uplynulého 2,5 roku jsem v Česku potkal stovky skvělých lidí. Od studentů, až po tu úplně nejstarší generaci. Inteligentních, sečtělých, pracovitých, vtipných, precizních, přemýšlivých, citlivých, skromných, ... doplňte si všechny možné pozitivní vlastnosti. Ale prakticky nikdo z nich (až opravdu na čestné výjimky většinou z té úplně nejstarší generace), nikdo z nich nebyl stručný. Stručnost je vlastnost, která snad v Česku neexistuje. Ví někdo proč?

26 komentářů:

  1. Ano. V Čechách není shoda v pojmech. Chybí samozřejmost společného jazyka. Hrozí permanentní nedorozumění.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná proto, že poznání světa nabylo za poslední desetiletí geometrickou řadou.
    Metaforicky: Koruna stromu dnešního vědění je tak košatá, že přes bohatost jednotlivých květů ztrácíme schopnost vidět celý strom.

    OdpovědětVymazat
  3. Já to prosím vím, tkví to ve schopnosti věcně formulovat. Pocity ještě nejsou vědomosti, až si dojmy/pojmy sednou a zracionalizují, dočkáme se i stručných konstruktivních debat a teoretických ohnisek. Když už se o tom mluví, je to pravděpodobně na cestě, věcnost klepe na dveře.

    OdpovědětVymazat
  4. Lidé se domnívají, že kdejaká banální historka či postřeh mohly získat na zajímavosti, budou-li podávány obšírně a s mnoha nadbytečnými a nudnými detaily.

    OdpovědětVymazat
  5. zijeme v dobe informakoholizmu. byt informovany uz nieje vysada, ale podmienka a z toho plynie pocit menejcennosti pri strucnosti. plati aj v architekture, tak nejak podvedome sa zauzilo ze architektura musi co najviac "rozpravat". gehry, hadid atd, su vsetko "ukecane" architektury a prakticky hociaka architektura s ambiciou "prerazit" (wannabe) je "ukecana". ukecany design , schemky, ukecane vizualizacie. ceni sa skor objem informacii ako kvalita. aj vizualne strucne sutazne navrhy sutazia o kvantum dat (http://www.rex-ny.com/work/low2no/competition-book), ktore si nieje mozne ani zamapatat, ani analyzovat, ani overit a to je v tom lepsom pripade. v horsom sutazia o mnozstvo vizualnych informacii. netvrdim ze to nemozu byt dobre napady a ani opacny extrem, povrchny minimalizmus nieje to prave orechove. Weniger aber besser...a dnes by som ktomu pridal aj "pomalsie a menej, ale lepsie". pricom to "lepsie" je to podstatne

    OdpovědětVymazat
  6. Protože Češi neumí komunikovat a domluvit se. Na školách se to neučí...Tot můj názor.

    OdpovědětVymazat
  7. K poslednímu. Je fakt, že mluvit stručně a rychle mě naučili v Holandsku. Když mluvíte dlouze, nikdo vás neposlouchá. Zřejmě se nám žije velmi dobře a máme spoustu času se poslouchat. Nikam nespěcháme. Po eskalátorech do vrchu chodí v metru tak 10% lidí.

    OdpovědětVymazat
  8. Nevim co je presne strucnosti mysleno, pro me strucnost v mluvenem/psanem projevu u designera predpoklada analyticke uvazovani o navrhu prevazne formou kresleni a prezentace. v CR podle meho zcela neobjektivniho pozorovani temer neexistuje kultura kresleni, at uz puvodni nebo adoptovana.

    Diagramming a mapping, discipliny na kterych je zalozen program nejedne dobre skoly jsou zatim nezname/neviditelne a proces grafickeho mysleni je nahrazen stylem "mam tenhle 3d model, ted vam ho ukazu ze vsech stran". Bez deliberacniho procesu se neda ocekavat efektivni(a proto strucna) debata.

    jinak vzdy potesi od Marka Twaina: “I apologize for writing you a long letter. I didn’t have time to write you a short one.”

    OdpovědětVymazat
  9. Stručný může být jen ten, kdo zná podstatu věci.
    Zná odpověď na danou otázku, nemusí si tedy vymýšlet a okecávat.
    Snad to bylo dost stručné.
    VOSA

    OdpovědětVymazat
  10. Možná je to devalvací slov, která u nás nastala.Pseudo-odborností, skrytou za neuchopitelná,nekonečná souvětí s co největším podílem cizích slov.To, že někomu nerozumíme u nás potvrzuje, že je "chytřejší" než my a "asi ví,co říká", je to "odborník".

    OdpovědětVymazat
  11. Protože být stručný znamená vědět. Mít jasný názor na věc. Ten kdo neví, tak nemluví stručně.

    OdpovědětVymazat
  12. V tom to úplně nebude. Znám opravdu dost skvělých a chytrých lidí, opravdových odborníků, ale struční nejsou.

    OdpovědětVymazat
  13. vida. prvni strucny a zajimavy prispevek bloggera.

    OdpovědětVymazat
  14. Nemyslim si ze (ne)strucnost je vysadou zrovna cechu, zas tak svetem nehybeme. Jinak anonym me predbehl, krasne strucny clanek :)

    OdpovědětVymazat
  15. Adame, není schopnost prezentovat a předat svoje myšlení minimálně stejně důležitá jako jeho existence ? Jinak souhlasím s anonymem, dobrý postřeh.

    OdpovědětVymazat
  16. Přemýšlím zda touha po stručnosti může být někdy jen převlečená touha říkat jednoduché myšlenky. Co složité myšlenky ? Je jim stručnost apriori zapovězena ? Ztrácí při stručném sdělení na své hodnotě ?

    OdpovědětVymazat
  17. Někdy může být stručnost demagogie (výroba hesel), někdy to může být koncentrovaná pravda. C´est la vie :)
    Žvanivost ovšem bývá podezřelá. A žvanivec často obviňuje jiné žvanivce ze žvanivosti.

    OdpovědětVymazat
  18. Konkrétní otázka (ať mám nějakou zpětnou vazbu): Předchozí díly SuMo vám připadají příliš rozvleklé a nestručné? Díky.

    OdpovědětVymazat
  19. Já Vám sem Adame občas nakouknu, byť si o tom můžete myslet cokoli, jsem rád, že rozvíjíte diskuze o architektuře. Zaujalo mne, že se přímo architekturou moc nezabýváte, spíše tím vlněním okolo ní, psychologizací a napojením do procesů přijímání a odmítání veřejností, politiky atp. I to je třeba. Odhalování principů, proč jeden dům je super a druhý ne, ale zatím není moc zřejmé, je zastřené v rovině líbí nelíbí, ale ona to tak dělá většina recenzentů, tak to berte více jako postřeh než výtku...

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím Tomáši. Není zastřené, nekoná se vůbec. Nedělám to. Recenze nepíšu. Za celý život jsem napsal pouze jednu. Kriticky se snažím vyjadřovat pouze na školách, na studentských odevzdávkách. Tam je toho nejvíce třeba. Nikdo nemůže dělat vše, já se záměrně nevěnuju psaní kritických recenzí.

    OdpovědětVymazat
  21. Adame, stručnost je cíl, nebo prostředek ?

    OdpovědětVymazat
  22. Samozřejmě se nabízí odpověď: prostředek. Ale já bych řekl: obojí. Být stručný není špatný cíl.

    OdpovědětVymazat
  23. Nojo, je to dobrý osobní cíl. Není nejdůležitější se dorozumět a všechno ostatní je vedlejší ornament?
    (sorry jen ti tu tak provokuju, žejo, nerad billboardový pravdy)

    OdpovědětVymazat
  24. Ke stručnosti na školách - mám pocit, že na většině škol se učí pravý opak, aspoň tedy v písemném projevu. Obvykle je pro seminární práce, zprávy, úkoly... určeno "10 normových stran textu" - které sice stejně nikdo nepřečte a nebude zkoumat nakolik dávají smysl, ale prostě jich musí být 10, i kdyby měl autor plácat blbosti. Kdo se pokusí napsat věc jasně a stručně, je pokárán.

    OdpovědětVymazat