CONTACT

12/05/2010

SuMo 19 / O neadekvátnosti přípravy


"Docházíme k závěru, že jeden z největších ragbyových hráčů všech dob věnoval vlastnímu hraní ragby méně než jedno procento z celkové doby svého tréninku."
Geoff Colvin

Stává se mi to několikrát týdně, když si vybírám peníze v bankomatu. Člověk přede mnou ve frontě si nikdy nevytáhne kartu v předstihu. Přijde k bankomatu a začne ji hledat. Obvykle to trvá možná deset vteřin, ale když to před vámi udělají třeba tři lidé, začne se to sčítat. Na druhou stranu, na letišti zažívám takřka pokaždé jev opačný (pravda, většinou v Česku). Skupina lidí začne vytvářet frontu půl hodiny před odletem letadla (i když mají přesně určené místo). Za chvíli strhnou lavinu a s výjimkou pár nejodolnějších stojí ve frontě zcela zbytečně všichni. Nedělání front mě poprvé nadchlo v Holandsku. Kamkoliv přijdete do obchodu, lidé tam stáli v jakémsi zdánlivě naprosto nezorganizovaném shluku, a nově příchozí se vždy jen zeptal, kdo je poslední a toho si vizuálně hlídal - bez nutnosti vytvářet něco tak nevhodného, jako je fronta.

Mám pocit, že s adekvátností přípravy máme v Česku problém. Buď ji úplně vypouštíme a potvrzujeme tak svoji pověst jedinečných improvizátorů, anebo ve výjimečných případech, většinou v těch naprosto nedůležitých, ji zcela přeháníme. Zkrátka, takřka nikdy není adekvátní.

Podcenění přípravy vnímám jako větší problém, než její přecenění. Kdysi mi někdo v USA vysvětlil, že investicím se daří v zemích s naakumulovaným kapitálem, což Česko rozhodně není. Proto neinvestujeme, neplatíme přípravu. Chceme za své peníze vidět výsledky okamžitě. Představa, že je třeba udělat pracnou, pečlivou, nákladnou, časově náročnou přípravu, dříve než se do něčeho pustíme, se moc nenosí. Architekti nenabízí hotový produkt, nabízí přípravu, která k produktu vede. To je v kostce prokletí architektury v Česku.

Jak jinak si vysvětlit, že hlavním kritériem obchodních výběrových řízení bývá cena projektu, neboli cena přípravy. Závěr se pak opakuje takřka s železnou pravidelností. Podceněná příprava, mizerný výsledek. Levný projekt, drahá stavba. Vzhledem k tomu, že příprava v oblasti architektury představuje přibližně 10% vynaložených nákladů na stavbu, je toto počínání opravdu nesmyslné.

3 komentáře:

  1. Tento jav s Letiskom som zazil tiez teraz nedavno na gate v Madride, ludia s anepochopitelne zacali staviat pred zatvoreny gate a vytvorili takmer 100metrovu radu. Nepochopil som to nikdy, co sa im odohrava v hlave. Robia to automaticky?z odpozorovania druhych?
    To co si zazil v Holandsku je v tejto spolocnosti zatial nemozne. Panuje tu priliz velka anonymita a nikto nikoho neoslovi pre taku "malichernost" , neviem co je potreba aby sa to zacalo menit.
    Ale mozno tento jav "demagogie " by sa mohol vyuzit aj v prospech niektorych veci , v prospech akumulacie kapitalu. Opat neviem ako:) chce to hlbsie zamyslenie sa.
    +mas tam asi preklep vo vete" Architekti nanabízí hotový produkt, nabízí přípravu, která k produktu vede" nenabizi pripravu , nabizi hotovy produkt.

    Dalibor Dz.

    OdpovědětVymazat
  2. Adame můžu si to zkopírovat?, že bych to posílal klientům. Vždycky hned zpočátku, když se oťukáváme a vyjednává se cena:) Petr V.

    OdpovědětVymazat